Per Roger Berget i Solør Sikkerhet har jobbet i bransjen i snart 35 år, og merker godt at tidene forandrer seg. I tre år har han drevet Solør Sikkerhet AS, men i en årrekke drev han litt større i Oslo og hadde seks ansatte.

- Mange i byene har lenge ønsket seg alarm, men behovet er strengt tatt større her på landsbygda.
Omreisende kriminelle har blitt et stort problem, og det er viktig å sikre eiendelene sine, sier Berget.

Dieseltjuveri og løse gjenstander på gårdsplassen er det om oftest blir borte, men fra tid til annen er det også kriminelle som nærmest reiser rundt og raider. For eksempel i Åsnes og Våler nylig hvor flere grendehus har hatt ubudne gjester.

- I gamle dager satte vi kosten på døra da vi reiste bort. Den tiden er dessverre definitivt forbi. Det finnes mange ulike alarmsystemer, og ikke trenger det å være voldsomt dyrt heller, sier Berget.

Enten vaktsentral eller ikke

I hovedsak finnes det to ulike type løsninger. Enten et alarmsystem som er direktekoblet til en vaktsentral, eller et alarmsystem som ringer opp huseier eller ansatte for eksempel.

- Utfordringen med vaktsentraler er at det er en løpende månedlig kostnad, og at utrykningstiden kan variere en del. Dersom alarmsystemet kobles til eier vil en ofte klare å enten være på stedet selv eller koble inn venner raskere, sier Berget.

Selv om det koster noen kroner i å investere i et alarmsystem er det fort penger å spare.

- Forsikringsselskapene er pliktig å redusere prisen dersom det er et alarmsystem som varsler ekstern. Hvor lang tid det tar før systemet er lønnsomt vil variere, men i de fleste tilfeller vil hele systemet være inntjent i løpet av to år, forteller Berget.

Flere store kunder

Braskereidfoss Kornsilo er én av de største kundene til Solør Sikkerhet i dag, og de ser stor nytte i systemet som er montert opp her.

- Det er ingen voldsomt store verdier å stjele her, men det verste er om datasystemet blir slått ut av et innbrudd. Verst av alt er en brann, men den blir varslet fort nå med systemet som er montert, sier Berget.