• RULLERES: Doavisa kommer i åtte utgaver med tema som flørting, kropp, sex, grensesetting, sosial kontroll, mobbing og psykisk helse. Utgavene skal rulleres ved jevne mellomrom.

I løpet av mandag henges de rundt på de 40 doene på Åsnes ungdomsskole. Doavisa, som den heter, tar opp tema som kropp, forelskelse, seksualitet, grensesetting, følelser, psykisk helse og mobbing, forteller Anne-Grethe Stræte i Åsnes Sanitetsforening.

I dag overrakte hun avisa til Elevrådet.

– Denne avisa er viktig og genial. Den tar opp tema som for mange kan være vanskelig å snakke om med venner, i det åpne rom eller i seksualundervisningen. Her kan elevene få lese i ro og mak, sier Stræte.

Elevrådsleder, Sarah Karlshaugen er enig.

– Jeg tror den kan hjelpe mange og gi mange svar. Dette er absolutt noe vi kan ha nytte av. 

– DETTE MÅ VI FÅ TIL I ÅSNES

Det er Norske Kvinners Sanitetsforening og Kompetansesenteret for likestilling og inkludering (KUN) som står bak.

I tillegg har flere faginstanser og organisasjoner bidratt, som blant annet Extrastiftelsen Helse og Rehabilitering, Skeiv Ungdom og skolehelsetjenesten.

Det var i fjor at Stræte fikk høre om ideen.

– Flere sanitetskvinner i Trøndelag fant ut at de måtte hjelpe skolehelsetjenesten med helseopplysninger på litt utradisjonelt vis enn bare via undervisning og plansjer. Dette må vi få til i Åsnes også, tenkte jeg, og fikk bare positive tilbakemeldinger fra lærere og skolen.

– en jungel av informasjon

Siden oppstart i 2017 har Den norske sanitetsforening fått flere forespørsler fra skoler rundt om i hele landet.

Og nå i 2019 er Doavisa blitt nasjonal.

Målet er å bygge opp et positivt forhold til kropp og seksualitet, og å gi god og riktig informasjon, forteller Stræte.

– I en jungel av negativ oppmerksomhet som ungdom utsettes for i dag og med den påvirkningskraften sosiale medier har - alt fra Facebook, Snapchat, Twitter og blogger, så trenger de en motvekt. Og da håper jeg at Doavisa kan gi noen svar på do.