• SHOWPIECE: Ivar Bakke (t.v.) og Nikolai Meling med Norges brødskulptur (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media).
  • VERDENS BESTE: Ivar Bakke legger siste hånd på verket på det som ble verdens beste småprodukter/party produkter. Det norske laget vant kategorien! (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media).

Det var 12 land som konkurrerte i VM i baking i Munchen i Tyskland og Ivar «The Cakemaker» Bakke og hans makker Nikolai Meling på det norske landslaget representerte Skandinavia. 

- Det er litt vanskelig å beskrive, men det er en drøm som har gått i oppfyllelse! For 3 år siden satte vi oss et hårete mål om å delta i VM. Målet var å få delta og nå har vi altså tatt medalje i VM! Det er litt uvirkelig, men det er jo «gærarti». Vi har fått kjemperespons her nede og fra alle land vi har konkurrert med, det er rett og slett kjempehyggelig, smiler Bakke. 

Måtte google 

Det norske landslaget deltok i VM for første gang og forventningene var ikke store på forhånd. 

- Vi fikk invitasjon da vi vant Nordic Bakery Cup i Sverige i fjor høst, da kom det en liten tysker og sa vi var hjertelig velkomne til å representere Skandinavia i VM i Munchen. Vi visste jo ikke helt hva vi sa ja til, men googlet for å se hva dette var for noe. Denne konkurransen arrangeres hvert 3. år og vi googlet da for å sjekke hva slags produkter de hadde lagd for 3 år siden. Vi la oss på et litt høyere nivå enn det, men da vi kom hit nå var jo nivået skyhøyt over det! Men da vi så de 4 siste landene leverte sine produkter i går, øynet vi et bitte lite håp i kategorien Partyproducts. Det er nok de produktene i den kategorien vi har lagt ned aller mest tid på, forteller Bakke videre. 

de glade amatører

I tillegg til seieren i kategorien Partyproducts, ble det ikke minst bronse sammenlagt. 

- Jeg har ikke noe annet å si, enn at det er helt rått! Vi slo blant annet Korea og flere andre, som har det som jobb å trene til VM, de har også et helt annet apparat bak seg. Vi har trent intensivt i 2-3 måneder, og det ga resultater. Hadde vi trent et år, så lurer jeg på hvor gode vi kunne vært da? Det har ikke vi muligheter til med jobb og familie, da holder det lenge med de månedene vi har lagt ned. Vi blir egentlig litt de glade amatører i dette selskapet, smiler Bakke. 

Brukte feriedager for å delta i VM

Det ble selvsagt feiring mandag kveld, men Bakke er «uforskammet» frisk og opplagt tidlig tirsdag morgen.

- Vi hadde det «gærarti» vi! Det er ikke planlagt noen feiring i etterkant som jeg vet om, men jeg skal ha et par dager ferie til. Å delta i VM har jeg brukt noen feriedager på og skal ha et par dager til, før det er tilbake i bakeriet på Flisa. Det blir vel «å feire» med å få inn flere spennende produkter i disken! Planen er å lansere noen av de produktene vi vant med og som da er kåret til verdens beste. Det er artig at solungene kan få smake på noe helt nytt, men noen smaksprøver har de allerede fått og det blir spennende å se om det slår an. Det som også er litt morsomt, er at vi lager hamburgerbrødene til Folkets Steakhouse og det er de samme burgerbrødene vi vant med i VM, sier en stolt og fornøyd Ivar «The Cakemaker» Bakke på telefon fra Tyskland.  

Fakta

Bakerne konkurrerte i fire ulike klasser: Brød, småprodukter/party-produkter, wienerbrød og brødskulptur.

I tillegg ble de bedømt for presentasjon og show.

I løpet av åtte timer skulle det lages fire ulike typer brød, tre ulike bagetter, tre kuvertbrød, tre wienerprodukter, pain au chocolat, formkaker, sjokoladebrioche, hamburgerbrød, sandwich og brødskulptur.