Det var flere som var både stolte og glade etter snorklippinga på Cafe Finnskog torsdag ettermiddag, både kommunen, Telenor, grenderådet, entreprenører og grunneier smilte sammen med sola ved Vermundsjøen.

Ordfører Ørjan Bue var også godt fornøyd.

- Dette har vært ei satsing i fra Åsnes kommune i flere år, og det er ei generell satsing vi har tatt tak i, med mobilmast i Gjesåsen og nå på Vermundsjøen. Kommunen må også være med og bidra med både penger og innsats, skal vi få til dette i hele Åsnes, sier ordfører Bue.

Det har vært et samarbeidsprosjekt mellom flere parter.

- Ja, vi har samarbeidet med både Telenor, grenderådet og grunneier - etter alle lovens regler. Vi har nå hatt Telenor i begge prosjektene, og det har fungert veldig bra. Det andre prosjektet går jo ofte litt lettere enn det første, nå har vi lært og det neste kommer til å enda bedre. Kommunen står for masta, hus og utstyr ellers, så leies det bort i ettertid, forklarer Bue.

- betyr mye for området

I et område som har vært preget av dårlig mobildekning, ser det nå veldig mye bedre ut.

-  Dette betyr mye for området, for det første får jo beboerne gode signaler og god dekning. En ting er å kunne ringe, men noe annet er det å være på nett og ha verden foran seg. Det betyr mye for mange, i forhold til trygghet og sikkerhet hvis det skulle skje noe. Det ble jo nevnt her på åpningen at dette har de ventet på i 35 år! Det skjer mye i Åsnes nå, vi har fått Trestokkfestivalen og vi har satsing på hyttefelt osv. Mobiltelefon er viktig for alle i dag, og den brukes der du er. Skal vi få til noe her, så er vi nødt til å være på nett, sier Bue.

Den gamle masta er oppgradert og det er i tillegg satt opp ei ny mast.

- Ja, den gamle masta er oppgradert med 4G+ og det er satt opp ei ny mast på Lindstad. Hvor langt unna Vermundsjøen det vil bli bedre signaler, er et godt spørsmål. Det gjenstår å se, men ettersom folk prøver seg fram - vil vi få svar på det. Jeg snakket med montøreren i går, og de fortalte at det er lenge siden de har montert såpass mye og omfattende utstyr på ei mast, som det er gjort her! Uansett må vi huske på at signaler i lufta er litt spesielt, så er du på baksiden av noe, inne i et hus med betongvegger osv - kan det gi litt dårligere signaler enn forventet. Er det noen som får litt dårligere signal enn de trodde, så finnes det teknisk utstyr som kan hjelpe til å fange ned signalene i lufta, sier Bue.

Uansett vil det bli en vesentlig bedring for de aller fleste rundt Vermundsjøen.

- Det er helt klart!Og det er jo moro å komme til Vermundsjøen, og ikke få svensk mobilsignal! Jeg har stor tro på at dette blir en «revolusjon» for hele området, sier en fornøyd ordfører. 

Prosjektet ble startet opp i fjor høst, og Otto Langmoen har vært en viktig bidragsyter fra kommunens side.

- Hele intensjonen med prosjektet, har jo vært å få en bedre mobildekning rundt Vermundsjøen. Det har vært veldig viktig for grenderådet her på skogen også, og vi har samarbeidet godt med grenderådet om lokalisering og ellers. Det har vært en lang vei til målet, men nå er vi endelig mål, sier en fornøyd Langmoen.

- dette er bare begynnelsen

Åsnes kommune har som mål å ta i bruk hele kommunen, men det har sine utfordringer.

- Kommunestyret i Åsnes og kommunen, har i lang tid tenkt utvikling i hele Åsnes kommune. At mobiltelefonen fungerer, er nesten selve livsnerven for at vi skal til en utvikling. 60% av befolkningen vår bor i distriktene, de bor ikke i Flisa sentrum! Vår intensjon er vekst i hele Åsnes, og da er dagen i dag viktig, og dette er bare begynnelsen, lover ordfører Bue.

Moderniseringsdirektør i Telenor, Arne Quist Christensen, var også fornøyd under åpningen.

- Vi signert avtalene 7. august i fjor, men har av forskjellige interne årsaker blitt noen dager forsinket før vi kunne åpne. Målet var åpning før sommeren, men i avtalen var det 1. august som var datoen, men nå er vi oppe og kjører!  Jeg må også skryte av kommunen, Åsnes kommune er nesten en foregangskommune på landsbasis, i forhold til å få til slike prosjekter. Det er ikke mange kommuner i Norge som har kommet så langt og i tillegg snakker om flere prosjekter, forteller Quist Christensen. 

Og de neste prosjektene kunne Otto Langmoen fortelle mer om.

- Hof Finnskog er det neste prosjektet med ny mobilmast, og målet er å komme i gang på årets budsjettmidler. I tillegg jobber vi med å få fiber ut til folket i disse dager, og har en søknad inne om nasjonale midler - som vi har stor tro på. Går den søknaden igjennom, blir det fart på fiberutbygging i Åsnes kommune, forteller Langmoen.

Det er nå også mobildekning på Finnskogbanen, som det flittig arrangeres billøp av KNA Solør og NMK Solør.