• MANGE GIR: Frelsesarmeen hjelper mange før jul, men også gjennom hele året. Gunn Johansen forteller at inntektene fra julegryta holder gjennom mesteparten av året.

I fjor ble det samlet inn omlag 90.000 kroner gjennom julegryta i Solør. Gunn Johansen i Frelsesarmeen er glad for giverviljen, og mener at det skjer noe med oss før jul.

- Kan du skjønne hva det er. Vi blir liksom mer godhjerta, og tenker mer på andre. Det er godt at det er sånn, sier Johansen.

Settes ut til helga

Til helga settes julegryta ut på Flisa Stormarked og Gruetorget, og Frelsesarmeen står nok en gang for koordineringen i å hjelpe de som har det tøft i bygda. Folk er svært gavmilde før jul, og mange leverer også julegaver.

- Når vi er ute med julegryta tar vi også i mot julegaver. Det er mange som gir, og det er alt fra sjokolade og penger, til klær og større ting. Jeg klarer ikke å peke ut noen typisk giver. Det er mannen i gata som gir. Både de som har mye, og de som har lite, sier Johansen.

Julegryta har eksistert i Norge siden 1901, og ble satt ut på Flisa Stormarked i 2006. På Gruetorget har det vært julegryte siden 2013.

- Det første året vi hadde julegryte på Flisa samlet vi inn 40.000 kroner. Det var veldig bra. Så har oppslutningen gått rett opp, og vi har brukt å ligge rundt 100.000 kroner de siste årene. I tillegg til pengegaver fra folk som går forbi får vi noen gaver fra bedrifter. Socrates bidro i 2016 med 10.000 kroner, og Braskereidfoss Kornsilo har bidratt flere år med 5.000 kroner. Det setter vi veldig stor pris på, sier Johansen.

Mange grytevakter

For å ha julegryta ute på kjøpesentrene kreves det mye dugnadsfolk. Johansen opplever at det er stor velvilje til å stå grytevakt.

- Det er jo nesten kø for å få lov! Folk synes det er artig, og det å gjøre en tjeneste for frivilligheten vil de være med på. De vet at pengene går til et godt formål, sier Johansen.

Stadig færre har kontanter, og det gjør også sitt utslag hos julegryta. Derfor har Frelsesarmeen i Solør nå også innført Vipps-betaling, og det er mange som gir

- Pengene som gis via Vipps kommer til oss lokalt i Solør, og det er stadig flere som bruker Vipps. Det virker ikke som at mangel på kontanter gjør noe særlig utslag i beløpet vi samler inn, sier Johansen.

De første helgene blir julegryta på Flisa og Kirkenær bemannet i helgene, men når vi nærmer oss jul blir den også stående ute på virkedagene.