• FORTSETTER: Arne Moseng skal fortsette jobben som dirigent i Våler sangforening og Elverum damekor.

1. november har kantor i Våler, Arne Moseng sin siste offesielle arbeidsdag i Våler kommune og Våler kirke, før han blir pensjonist. Moseng er opprinnelig fra Dalsbygda i Nord-Østerdal, men kom til Våler allerede i 1975.

- Jeg hadde noen andre stasjoner før jeg kom til Våler. Vi bodde blant annet i Nord-Norge i fem år. Før det bodde vi både i Trondheim og Oslo. Så etter hvert begynte vi å tenke på å flytte nedover igjen fra Nord-Norge.  Og Våler er ikke så langt fra våre hjemtrakter. Så jeg sendte en søknad, og så ble det ble det slik at vi havnet her, forklarer han. 

En festreise i Våler

Moseng passerte i år 41 år som kantor i Våler. Han beskriver tiden i Våler som en festreise. Festreisen avsluttes med avskjedsgudstjeneste søndag 30. oktober. 

- Jeg har fått være med på utrolig mye. Det har vært en slags festreise på mange måter med mange oppturer, og noen nedturer. Jeg har vært heldig som har fått være frisk hele tiden, smiler Moseng. 

Han er fortsatt ikke helt i mål med å planlegge avskjedsgudstjenesten, men vet allerede nå at minst to kor vil delta. Han håper også at ekstra mange vil komme nettopp denne søndagen. 

- Det kommer alltid mange på gudstjenestene i Våler, så det er nok ingen fare, mener han. 

Moseng rakk å få 34 år i gamle Våler kirke før den brant ned til grunnen i 2009. I årene etter stod han midt i striden om plasseringen av ny kirke. Han fikk også være med på å innvie nye Våler kirke og helt nytt orgel. 

- Det har vært mye bråk rundt Våler kirke de siste årene. Man følger jo med på det som skjer, og havner midt oppi det, men jeg har alltid vært mest opptatt av å gjøre jobben min, som er å være organist, forteller han. 

Blir ikke helt borte

Til tross for at han nå blir pensjonist blir han likevel ikke helt borte fra rampelyset. Moseng har hatt ansvaret for Våler kantori siden han kom til Våler. Koret følger stillingen og tas nå over av den nye organisten. Moseng skal likevel fortsette å dirigere Våler sangforening og Elverum damekor. 

-  Jeg skal fortsette som frilanser og regner med å ta noen vikariater i Våler kirke.  Korsang har vært en viktig del av livet mitt, og jeg fortsetter med Våler sangforening og Elverum damekor, så lenge helsa holder, sier han.

Moseng registrerer at organister er mangelvare de fleste steder og han lover derfor å ikke bli helt borte fra Våler kirke.

- Vi blir boende i Våler inntil videre og har ingen store flytteplaner. Det har seg slik at det er mangel på organister både i Solør og andre steder. Så det er nok ingen fare for at jeg blir helt arbeidsledig med det første, avslutter han.