• LEGO: På Ringo Bamsefar Flisa har Madeleine Mella (t.v) og Maja Gundersen bytta mye lego.
  • ROMANER: Det byttes mest krim og romaner på Norli, Flisa.
  • ROMJULSSALG: På Zavanna er salget for gang i fullt, og Anette Flisbakk forventer mange innom i løpet av romjula.

På Stormarkedet er byttedagen og romjulssalget i gang, og i gangene går mennesker med handleposer og tid til å slå av en prat med andre man møter tilfeldig. Undertegnede overhører en mamma si at i år skal de ikke bytte ei eineste julegave. Statistikk viser at det er unntaket snarere enn regelen. Forbrukerrådet melder om at så mye som seks av ti bytter julegaver de ikke liker eller trenger, og at stadig flere velger å bytte fordi de ikke ønsker å bidra til sløsing. 

Pakker i retur

- De bytter gjerne det de har fått flere av eller har fra før, forteller Maja Gundersen og Madeleine Mella  på Ringo Bamsefar Flisa.

Rett etter åpningstid var folk på plass for å bytte gaver de hadde fått i jula. De butikkansatte er vant til trafikk både i romjula og før jul. Madeleine forteller at det var mye pakker å pakke inn før jul. 

Og nå må dere bytte de inn igjen? 

- Ja, ler hun. 

- Det er også flere unger som har fått penger og gavekort til jul som kommer innom for å bruke det, legger Maja til.  

Lokale bøker beholdes 

Også på Norli har det vært jevn strøm av byttelystne. Ingvild Liseth forteller at de forventer mye trykk, slik det er hvert år. 

- Det er blitt bytta ganske mye hittil i dag, bekrefter hun idet undertegnede er innom to timer etter åpningstid. 

Før jul solgte de mye bøker, blant annet mange lokale bøker. De lokale forfatterne har nok fått plass i bokhylla til mottakeren, for Ingvild har ikke fått inn ei eineste lokal bok i bytte. Det er derimot blitt bytta mye krim og mange romaner.  

- Det byttes mye av de bøkene folk gjerne har fra før, sier hun. 

Romjulssalg 

På Zavanna merker Anette Flisbakk ikke så mye til byttedagen. Sjøl om de solgte mye klær før jul, er det ingen som ennå har vært innom for å bytte de nye plaggene sine. 

- Vi har byttefrist til uti januar, så det kan godt hende at folk kommer litt seinere, forteller hun, og legger til at de vil jo gjerne at folk vil beholde det de har fått.

Derimot har romjulssalget begynt for fullt, og dét merker Anette. På Zavanna er det mange som bytter gavekortene sine inn i nye tekstiler. For, om man er usikker på hva en skal gi til jul er gavekort en sikker vinner. 

- Det var mange kærer innom som handla gavekort før jul, ler Anette.