• GODT FORNØYD: Hanne Finsrud var initiativtaker til arrangementet, og er glad for at så mange lot seg engasjere en mandagskveld.
  • FOR Å LÆRE: Temaet denne kvelden var ikke debatt rundt ulv eller ikke ulv. Halvor Sveen kom for å lære bort litt av det han kan om rovdyr.

Det var ikke mange ledige stoler i kantina på Åsnes undomsskole mandag kveld da Halvor Sveen fra Rendalen kom for å snakke om de fire store rovdyra. 130 solunger møtte opp for å høre Sveen. Han har mange meninger om rovdyra, men mandag var det først og fremst å spre kunnskap om rovdyrene som var tema.

- Ulven er veldig i vinden om dagen, men jeg bruker å si at bjørnen er det mest fascinerende dyret. Det er den som er mest spennende å jobbe med, sier Halvor Sveen.

Sett bjørn 62 ganger

Sveen har vokst opp på Sjølisand i Rendalen, og med 3,5 mils veg til skolen var det ute i skogen han lekte som liten. I dag driver han og broren gården sammen, og har 7.500 høner. I tillegg har de i vinter 75 krøtter, og driver med snøbrøyting.

- Selv har jeg sett bjørn 62 ganger. Jeg har brukt mye tid på å filme bjørn, og synes det er veldig flotte dyr. Bjørnene har en utrolig luftesans, og jeg mener at vi mennesker ikke trenger å være redd bjørn. Så fort den lukter at vi er i nærheten forsvinner den, sier Sveen.

Han viste videoer som underbygger de påstandene. Blant annet en bjørn som snur 180 grader så fort den kommer til et sted med menneskeluft i naturen.

- Gjennom dette foredraget vil jeg gjøre folk litt mer kjent med hvilke sanser dyrene har. Ikke minst hvor godt bjørnen lukter og ser. Jeg er her for å spre kunnskap, og det blir ingen rovdyrdebatt, sa Sveen før han startet foredraget.

Har sparket en ulv

Da det kommer til ulv har han opplevelser bak seg som han helst skulle ha vært foruten i 2012. Etter at en hund fikk los på ulv kom de begge springende i full fart mot Sveen.

- Ulven ble stående rett foran meg i angrepsposisjon. Jeg hevet armene og gjorde meg så stor jeg kunne være. Så sparket jeg ulven i haka. Hadde jeg løpt og snublet da hadde jeg blitt bitt, det er jeg helt sikker på, sa Sveen.

Sveen ønsket ikke å skremme de som var på plass mandag kveld, men hadde likevel noen betraktninger.

- I dag er ikke ulven farlig. Dem har mye mat nå. Men hva skjer den dagen det ikke er nok mat til ulven i skogen, spurte Sveen.